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FREQUENTLY ASKED QUESTIONS 

Australian Guidelines for the Approval of Amateur Golfers to Provide Instruction under 
Amateur Status Rule 5-2b as a part of a Golf Australia Compliant Program 

Why has this Rule been introduced? 

The intent of the change to Rule 5 of the Rules of Amateur Status by The R&A is to 
encourage the greater delivery of programs aimed at introducing and/or engaging people in 
golf.  

Does it only apply to amateur golfers? 

Yes, these guidelines relate only to amateur golfers. 

What qualifications are required? 

To obtain approval, amateur golfers must have obtained Level 1 or Level 2 Golf Coordinator 
Accreditation. Details on these courses can be found at www.golf.org.au.  

Is there a limit placed on the amount of hours and income an amateur golfer may 
receive for providing instruction as part of a compliant program? 

Yes, the R&A suggests each governing body limits the number of hours and the amount 
remuneration amateur golfers can receive for giving instruction. Golf Australia has set a limit 
of 15 hours per week and $50 per hour up to a maximum of $15,000 per annum. The reason 
for this is that the rule change was made with the intent of encouraging the greater delivery of 
programs aimed at introducing and/or engaging people in golf. It was not made with the intent 
to allow amateur golfers to set up a business to provide golf instruction full time as this is the 
role of PGA members.   

Can I receive payment for providing instruction prior to receiving approval? 

No, receiving payment without obtaining approval from Golf Australia would be a breach of 
Rule 5-1 of the Rules of Amateur Status. 

What is the insurance coverage required and why? 

An amateur golfer giving golf instruction must be covered by insurance. The coverage 
required under these guidelines is $10m for Public Liability and $1m Professional Indemnity. 
This is in place to protect the interests of the coach. Litigation is becoming more common in 
Australia and, despite their best intentions, coaches can put themselves at risk of legal action. 
It is therefore important for coaches to ensure they have insurance coverage to minimise the 
risk of personal loss through legal action. 

Can I provide instruction at a facility where there is already a PGA member? 

If you wish to provide instruction at a facility already serviced by a PGA member, 
endorsement must first be obtained by that PGA member. Amateur golfers are advised to 
work closely with PGA members at their facility and in their local area.  

What if there is not a PGA member servicing the facility where I wish to provide 
instruction as part of a compliant program? 

If PGA member does not service the facility, support is not required. This will generally only 
be applicable in rural and remote areas where there are not many PGA members. 
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Can I provide instruction as part of a compliant program at a Golf Club? 

Yes, however prior support must be obtained by the club. 

Is a club able to employ an amateur golfer to provide instruction rather than a PGA 
member? 

No, should a club or facility wish to employ an amateur golfer to replace a PGA member or in 
the place of a PGA member, the program will not be considered compliant.  

What if my program isn’t one of the compliant programs listed on the application form? 

Applicants should tick the box on the application form that corresponds to their program. If the 
“other” box is ticked, attach the details of the content of the program. This may include lesson 
plans or a summary of lessons and should include information regarding the target audience 
and the content of instruction. 

Must my program conform to any policies? 

All programs must conform to Golf Australia’s Member Protection and Disability Policies. 
Details are available at: www.golf.org.au. 

How often do I have to apply? 

Only once, however each application will be reviewed annually and if any updated information 
is required, the approved amateur golfer will be contacted. 

What happens if there are changes in the guidelines?  

If the guidelines change, the change must be adopted by all approved amateur golfers. 

What happens if I breach the conditions? 

A breach of the conditions may result in the voiding of any approval and/or loss of Amateur 
Status. 

Once I’ve filled in the form, who do I send it to? 

Once all the relevant information is completed, the form must be sent to the State Golf 
Association (details at http://www.golf.org.au) Once approved by the State Golf Association, it 
will be forwarded to Golf Australia for approval. 




