
 

1 
 

 
 
 
 
30 October 2013  
 
Research Policy Team 
HEFCE  
Northavon House  
Coldharbour Lane  
Bristol  
BS16 1QD  
 
Re: Consultation on open access in the post-2014 Research Excellence Framework 
 
Dear Research Policy Team, 
  
Thank you for this opportunity to respond to your consultation on open access in the post-2014 
Research Excellence Framework. Elsevier has given our public support for the Finch Report, and have 
positively engaged in the managed transition to open access which it outlined.  There are real 
opportunities, as well as risks, in this UK policy direction so the implementation detail matters very 
much for all stakeholders.  Sustainable, workable models supported by all stakeholders are crucial for 
the UK’s leadership position in research and publishing, and we remain committed to working closely 
with HEFCE and other stakeholders.  
 
In addition to our own submission, we would also like to endorse the comments made by The Publishers 
Association and the International Association of Scientific, Medical, and Technical Publishers. 
 
We respond to each of your policy questions in turn below: 

Question 1 - Do you agree that the criteria for open access are appropriate (subject to 

clarification on whether accessibility should follow immediately on acceptance or on 

publication)? Do you have any comments on this proposal?  The funding bodies propose to treat 

as ‘open access’ outputs which fulfil all of the following criteria: 

 accessible through a UK HEI repository, immediately upon either acceptance or 

publication (to be decided, as outlined in paragraph 29), although the repository 

may provide access in a way that respects agreed embargo periods  

 made available as the final peer-reviewed text, though not necessarily identical to 

the publisher’s edited and formatted version 

 presented in a form allowing the reader to search for and re-use content (including 

by download and for text-mining), both manually and using automated tools, 

provided such re-use is subject to proper attribution under appropriate licensing.  
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Elsevier welcomes the clarification that it is unnecessary for full-text content to reside in a UK HEI 

repository and that linking from such a repository to the full-text is sufficient for the post-2014 

REF.  This will reduce duplication of effort in the scholarly communication system as gold open  

access and delayed open access publications are available for search, re-use, and text mining via 

the publishers’ website, and as many researchers and research teams will be funded by a number 

of sources and may already be mandated to deposit their manuscript in another repository (e.g. 

PubMed Central).   

We would suggest that the policy should explicitly permit linking to delayed open access articles.  

Elsevier published over 17,000 high-quality delayed open access articles (see 

http://www.elsevier.com/about/open-access/open-archives) last year and at present this open 

access content would be excluded under the proposed HEFCE policy.  

We remain concerned at the lack of flexibility for authors and institutions implicit in paragraph 26 

with the requirement that open access must be immediate.  Preventing submission to the REF of 

top quality research made open access after a period of time, rather than immediately, serves no 

practical purpose and undermines both the principles of the REF with its focus on research 

excellence and a managed transition to open access.  We would suggest that the policy should 

explicitly require immediate availability of article metadata in an HEI repository with links to the 

full-text as this becomes available: with gold open access this will be immediately upon 

publication, and with green open access articles and delayed open access articles, this will be after 

the end of an embargo period.  

We would also encourage HEFCE to provide funds for APCs for those UK researchers not funded 

by RCUK or the Wellcome Trust.   In this way more full-text will become immediately available 

open access.  

Finally, we note that all the content we publish - whether open access or subscription - is available 

for text mining.  Therefore the duplication of effort/cost implicit in a requirement for deposit of 

full-text in a UK HEI repository in order to facilitate text mining is unnecessary.   

Question 2 -Do you agree with the role outlined for institutional repositories, subject to further 

work on technical feasibility? Should the criteria require outputs to be made accessible through 

institutional repositories at the point of acceptance or the point of publication? Do you have 

any comments on these proposals? 

Metadata and links to outputs can certainly be made available via institutional repositories from 

the point of acceptance, and we would whole-heartedly encourage this.  However the time at  

 

http://www.elsevier.com/about/open-access/open-archives
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which any full-text might be made available via the repository will vary depending on the business 

model under which the article was published.   

One of the powerful things about the gold OA business model is that institutional repositories can 

link to or host final versions of articles at the point of publication. The green OA business model 

relies on subscription sales to fund publication costs, and so the full text of this content could not 

typically be available via repositories until after an embargo period. 

We would encourage HEFCE to rely on the formal date of publication rather than the earliest 

‘available online’ date.  This formal publication date is the best available for compliance 

monitoring and tracking and the use of other dates could introduce unnecessary complexity and 

confusion.  

Publishers, including Elsevier, believe that we can really aid HEFCE with monitoring and facilitating 

compliance to this element of its policy through existing technical infrastructure.  The CHORUS 

project in the United States provides one tangible example (seehttp://chorusaccess.org/).  We 

would encourage HEFCE (and indeed other UK funders) to participate in the FundRef initiative 

(http://www.crossref.org/fundref/index.html) and to encourage the use of this and other 

appropriate open standards including ORCID (http://orcid.org/). 

Question 3 - Do you agree that the proposed embargo periods should apply by REF main panel, 

as outlined above? Do you agree with the proposed requirements for appropriate licences? Do 

you have any comments on these proposals? 

Elsevier strongly encourages HEFCE to align its embargo periods with Government rather than to 

the Research Councils’ policy.  To be specific this means that embargo periods of 12 months for 

STM and 24 months for HSS apply when a publisher has provided a gold open access publishing 

option but there is no funding made available to an author to pay the gold open access Article 

Publishing Charge.  This will ensure that all parties are working to the same timescales, and avoid 

unnecessary confusion for researchers.   

 

We note that in general the Research Councils align with Government policy; however the MRC 

currently deploys a shorter embargo period than Government policy allows.  Like most STM 

publishers, Elsevier does not believe that 6 month embargos work for very many journals.  We will 

continue to work with other publishers to encourage MR to re-consider its policy of 6 month 

embargos where publishers have provided a gold open access publishing option, and would 

appreciate HEFCE’s support in this. 

On licensing, we appreciate HEFCE’s acknowledgment that there are a number of issues to be 

clarified with respect to identifying appropriate licences for open-access research publications.  

http://www.crossref.org/fundref/index.html


 

4 
 

 

 

We also value HEFCE’s commitment to working with other key stakeholders to address these 

issues, and agree that we should all continue to strive for clarity and simplicity.   

In this context, the actual HEFCE policy proposal is rather unhelpful.  To require a license “allowing 

the reader to search for and re-use content (including by download and for text-mining), both 

manually and using automated tools, provided such re-use is subject to proper attribution under 

appropriate licensing” will add significant additional complexity and confusion into the system.  

Our legal assessment is that this condition would prevent deployment of a CC-BY-NC-ND license.  

In our pilot of licensing options so far we have discovered that a majority of authors prefer the CC-

BY-NC-ND license for gold open access publishing.  A prohibition on the use of CC-BY-NC-ND 

licenses also might not allow sufficient flexibility for green open access of subscription 

publications (see the Finch Report paragraphs 8.27-8.32).   

As HEFCE clearly states that it does not wish to introduce a requirement for a specific license type 

(paragraphs 21, 24, and 37) the deletion of this specific requirement would be helpful.   Further 

discussion amongst stakeholders on licensing remains vital, and we look forward to continuing 

work with HEFCE and other stakeholders.    

Question 4 - Do you agree that the criteria for open access should apply only to journal articles 

and conference proceedings for the post-2014 REF? Do you have any comments on this 

proposal? 

Elsevier agrees that the criteria for open access for the post-2014 REF should only apply if: 

 the output is a journal article or conference proceeding 

 the output is published after a two year notice period (from 2016 onwards) 

 the output lists a UK HEI in the ‘address’ field 

As the consultation document correctly identifies, open access models for other publication types 

are at a very early stage of development and we agree that it is not appropriate to include these 

at this time.  

We would be very keen to work with HEFCE on sustainable solutions for access to a broad range 

of data and publication types as we too are very active in these areas. 

Question 5 - Do you agree that a notice period of two years from the date of the policy 

announcement is appropriate to allow for the publication cycle of journal articles and 

conference proceedings? Do you have any comments on this proposal? 

Elsevier believes that the proposed notice period of two years is appropriate.   
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Question 6 - Do you agree that criteria for open access should apply only to those outputs listing 

a UK HEI in the output’s ‘address’ field for the post-2014 REF? Do you have any comments on 

this proposal? 

Elsevier agrees that the criteria for open access should apply only to those outputs listing a UK HEI 

in the output’s ‘address’ field for the post-2014 REF. We support the policy objective of ensuring 

researcher mobility. 

Question 7 - Which approach to allowing exceptions is preferable?  If selecting option b: Do you 

agree that the percentage targets are appropriate? Do you believe the percentage target should 

apply consistently or vary by REF main panel? Do you have any comments on these proposals? 

This is very much a matter for HEFCE and universities, but a percentage-based approach would 

appear to be much easier to administer than case-by-case exceptions.   

In closing please let me once again thank you, on behalf of Elsevier, for this opportunity to comment on 

the consultation document. We are keen to work closely with HEFCE and other UK stakeholders on any 

aspect of access to data or publications.  Please do not hesitate to contact me at any time if you have 

questions, if you would like any additional information, or if you would like to discuss issues or areas for 

collaboration. 

Yours respectfully, 

 

Dr Alicia Wise 

Director of Access & Policy 

a.wise@elsevier.com 
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