
U.S. CONSUMER PRODUCT SAFETY COMMISSION 
4330 EAST WEST HJGHWAY 

BETHESDA, MD 20814 

Cheiyl A, Falvey 
General Counsel 

Office of tile Genera! Counsel 

Mr. David T. Caroll RDH, BSM 
President 
Preventive Dental Specialties 
2115 Edgewood Drive 
Schofield, Wisconsin 544 76 

Dear Mr. Caroll: 

I am writing in response to your request for a formal advisory opinion with regard to your 
toothbrushes and other patented early intervention medical devices for the prevention of dental 
caries. You have informed us that these products are medical devices within the meaning of the 
FDA regulations and asked whether th.ese products are subject to the certification and testing 
requirements under the CPSIA. 

November 5, 200& 

Tel: 301.504.7642 
Fax: 301,504.0403 

Email: cfalvey@cpsc.gov 

The Consumer Product Safety Improvement Act (the •·Act" or ··cPSIA») requires third­
party testing of"children's products" as that term is defined by the Act. Children's product 
means a consumer product designed or intended primarily for children l 2 years of age or 
younger. Your toothbrushes and other patented early intervention dental products are designed 
or intended primarily for children 12 years of age or younger. However) because these products 
are not "consumer products," they do not fall within the definition of children's products that 
require third-party testing. The tenn "consumer products" (defined at 15 U.S.C. § 2052(a)) 
excludes "drugs, devices, or cosmetics (as such terms are defined in section 201 (g), (h), and (i) 
of the federal Food, Drug and Cosmetic Act)." Products that are medical devices do not fall 
within the definition of "consumer product" and, therefore, the definition of "children's product" 
does not include medical devices. 

Like'Wise, certain new standards in the CPSIA would not apply to your products by 
definition. The new limits on lead in the CPSIA apply only to "children's products" and, as 
stated above. your products do not fall within that definition. Likewise, the new limits on 
phthalates in the Act apply only to "children's toys" and ''child care articles" and both of those 
terms are defined to include only "consumer products" as defined by 15 U.S.C. 2052(a). For this 
reason, your products do not fall within the scope of the phthalates provision by definition. 
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I hope this letter proves helpful in providing you with an understanding of the products 
covered under the CPSIA. I am providing you with this advisory opinion as permitted under our 
regulations at 16 C.F.R. § 1000.7 based upon the factual information you have provided as 
summarized above. The views expressed in this letter are those of the General Counsel and have 
not been reviewed or approved by the Commission. They are based on the best available 
information at the time they were written. They may be superseded at any time by the 
Commission or by operation of law. 

Sincerely, 



Falvey, Cheryl 

From: Prevdentsp@aol.com 

Sent: Tuesday, October 28, 2008 3:32 PM 

To: Falvey, Cheryl 

Cc: gene@teamtechinc.net; bradedlefsen@prevdentsp.com 

Subject: CPSIA HR4040 from Preventive Dental General Mills 

Dear Cheryl: 
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I left a brief message on your voice mail in regards to the consumer products safety commissions new HR 
4040 rules. As promised I am following up with an email. My question relates to toothbrushes for children. We 
have recently licensed our products under the Cheerios brand and are very close to launching the products, 
and the General Mills team brought this to my attention. Our products are meant to be used in the mouth and 
we manufacture in the United States buying raw goods from Dupont. All of our materials do have MSDS sheets 
and do not contain lead or any other dangerous material. Do our products fall under this rule for bar coding lot 
codes and all the other testing required by HR 4040. I would appreciate a email addressing my questions so we 
can finish this project and bring our products to market. 

Thank You, 
In Dental health, 
David T. Carroll ROH, BSM 
President 
Preventive Dental specialties 
1 800 352 9669 
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